Ефектът “да приличам на нея - масова пластична хирургия, хранителни разстройства  Ергенът и

...
Ефектът “да приличам на нея - масова пластична хирургия, хранителни разстройства  Ергенът и
Коментари Харесай

Всички говорят за “Ергенът”, а забравят куклите Барби и Брац

Ефектът “да приличам на нея ” - масова пластична хирургия, хранителни разстройства
  " Ергенът ” и жадните за неговите алени рози дами е тематика на размишления и пристрастености. Едни жигосват жаждата за популярност посредством смайващи намеси в телесата, други дефинират участничките като наслойка на обществото. 4000 са били тези, които са влезнали в съревнованието за присъединяване.

Пилотният брой на “Ергенът ” сътвори един общ облик: жена с деформирани устни, ремонтиран нос, опънато лице, сменени зъби и гърди като дини от Любимец, която е подготвена да се изложи докрай, само че да продължава напред в шоуто.

През 2022 година може да звучи необикновено, само че всичко стартира с една кукла, родена през 1959 година - Барби. Ако Барби бе същинска жена, тя би била висока 1,80 м, с обиколка на бюста от 100 см, 46 см талия, 83 см ханш и обувки номер 34. Тя би тежала към 49 кг. В анкета, направена измежду 100 мъже на възраст сред 18 и 45 години, нито един не поискал да стартира връзка с дамата, нарисувана като действителна анимация по тези данни. Повечето я определили като изверг. С тези пропорции тя не би могла да стои на два крайници, би ѝ се наложило да пълзи.

В действителния живот обаче изяществото на куклата води до действителни хранителни разстройства, до хиляди случаи на анорексия.

Куклата Барби с цялостното име Барбара Милисънт Робъртс се ражда на 9 март 1959 година в Уилоус, Уисконсин, и нейна “майка ” е дизайнерката Рут Хендлър.

През 1960 година производителят “Мател ” основава “Барби за празненство ”. В комплекта е поставена и миникнижка със заглавие “Как да отслабна ” и в нея с огромни букви е написано: “НЕ ЯЖ! ”.

Центърът за хранителни разстройства на университета в Йейл се заема с резюме на случаите на Барби недояждане и учените стартират да откриват нарушавания в храненето у момиченца още на 5-годишна възраст, пристрастени към куклите си.

Още с появяването си в черно-бял бански Барби основава концепцията за супербюст, суперталия, с 30% по-дълги от естествените крайници. Куклите се трансформират в неумолими пластмасови диверсанти, които разболяват милиони девойки по света от най-ранна детска възраст до зрялост.

В първата година от основаването на Барби са продадени 300 хиляди бройки.

От основаването на куклата до момента компанията “Мател ” продава над 1 милиарда кукли. Само за 2021 година приходите възлизат на 1,68 милиарда $. Локдаунът води до 16% растеж в международен мащаб на продажбите на куклата.

Когато психолозите осъзнават какво е постигнала диверсантът Барби измежду децата и младите дами, процесът е необратим. Средно 70 хиляди $ коства трансформацията на елементарна жена в кукла, като за най-хубав се счита резултатът при рускинята Валерия Лукянова, въпреки международните медии да означават и 15-те интервенции в границите на година на българката Андреа Иванова от Бургас.

Обратът идва през 2001 година, когато се ражда куклата Брац, и за всеобщо учудване ползата на дамите за естетично усъвършенстване внезапно се насочва към устните. Не просто устни, а огромни, обли неща, които стърчат от лицето! Създател на новата кукла е някогашният дизайнер на рокли и аксесоари за Барби в “Мател ”, Картър Браянт, който индиректно открива напълно ново поле в пластичната хирургия.

Брац е още по-деформирана от Барби – главите на куклите са несъразмерно огромни, само че единствено по този начин там се поместват към четири пъти по-големи очи с ослепителен грим и устни, поради които носът постоянно липсва. Тоалетите на Брац са всичко, което през днешния ден феновете могат да видят в риалити стратегии, където се разиграват драми за женско превъзходство. Брац също е кльощава, само че акцентът е напълно върху лицето и предизвикателните ѝ тоалети. И до момента в който през годините Барби доби всевъзможни обществени функции и функционалности, бе болна от рак, с изкуствени стави, с малформации, Брац не се интересува от друго с изключение на от себе си и от света на купона.

Върви дългогодишна правосъдна сага, в която производителите на Барби съдят Картър Браянт, че е откраднал концепцията и внушението на Брац: “Момичета със пристрастеност към модата! ”.

През 2018 година The New Yorker написа обширната публикация “Когато Барби и Брац влязоха в открита война ”. Войната продължава, само че изненадващо – на полето на живите хора и дамите, които с цената на всичко желаят да се трансфорат в кукли.

Лияна Панделиева,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР